Ajándék ötletek

Most épp karácsonyra keressük az ajándékokat, de ez a lista minden alkalomra szól, fiúknak és lányoknak is, észben tartva a fenntarthatóságot és az etikus szempontokat. A legfontosabb, hogy csak olyan dolgot adj, amire tényleg szüksége van, vagy finom. Kérdezd meg mit szeretne, vagy ha ragaszkodtok a meglepetéshez, válogass a listából, amihez a kedvenc márkáimat is mellékelem, hogy ne kelljen keresgélned:

Ha nem annyira ismered az illetőt, de kedveskednél neki

 • képeslap. Igazi, békebeli postai képeslap. A címe kiderítése detektív munkát igényelhet, de garantált lesz a meglepetés. Ha nem jön össze, akkor egy személyes találkozó alkalmával is átnyújthatod. Szebbnél szebb grafikák közül válogathatsz, de akár te magad is készíthetsz mintákat.
  Studioreta és Milyen kedves!
 • különlegesebb élelmiszer. Menj biztosra, és próbálj olyat választani, ami „mindenmentes”, lehet hogy nem tudsz az ételintoleranciáiról, vagy a szokásairól. Két hazai, növényi alapú, kiváló kence beszerzőforrás: finomaBATLAzán és Hékás
 • gyertya, de nem akármilyen! Ugyanis a gyertyák terén is van hová zöldülni, a legtöbb gyertya paraffin alapú, ami egy kőolaj származék. Az illat-és színezőanyagok mesterségesek. Inkább csak kültéren lenne ajánlatos ezeket égetni.
  Több hazai márka foglalkozik természetesebb megoldásokkal, szójagyertyák öntésével. Kézművesek körében elterjedt a méhviasz gyertya, aminek önmagában csodás az illata, de vegánok körében nem használatos. Nekem egy harmadik lehetőség a legszimpatikusabb, a repcépből készült viaszgyertya, amihez Európában termesztett repcét használnak fel, tiszta pamut kanóccal ég, és illatmentes: BUKKI Candles

Ha nagyjából ismered, és behatárolható mi tetszene neki

 • szobanövény. A beltéri kertészkedés újabb reneszánszát éli. Kerüljük a sablon virágokat, amiket a vendégségbe érkezés előtt vásároltunk sebtében egy nagyáruházban. Menjünk el egy „szakboltba”, például a Plante Budapestbe, vagy a Pesti Palántába, és válasszuk ki a leginkább tetszetőset. Kérjünk tanácsot a gondozását illetően, amit tolmácsolhatunk a megajándékozottnak. Próbáljunk kevésbé kényes fajtákat választani, ha kezdő kertésznek adjuk.
 • teák, teakeverékek és hozzájuk gyönyörű kerámiák a Materra, vagy a Rezeda Ceramicstól
 • házi készítésű harapnivalók. Ez akkor is jól működik, ha több embernek, megkülönböztetés nélkül adnál ajándékot. Készíthetsz granolát, kekszeket, bonbonokat, chatney-kat. Minél tovább eláll, és minél egyszerűbb a tárolása (tehát nem kell hűteni), annál jobb.
 • ékszerek, kiegészítők, és ruhák hazai tervezőktől. Itt különösen igaz, hogy minden árkategóriában, és mindenféle stílusban találhatsz ajándékokat. Botanika, Plantethich, fiúknak is tökéletes: Balcsikék

Ha jól ismered, de kifogytál az ötletekből

 • alapanyag a hobbijához. Horgol, fest, vagy főzni szeret? Keress hozzá jó márkákat: növényi festésű fonalak Annás kertjéből
 • ha ismered a háztartását, tudhatod, hogy mennyire hajlik a környezettudatosabb megoldások felé, és mi lehetne a következő lépés. A vászonszatyroktól a szódabikarbónán át a luffa szivacsokig széles a paletta, a Zöldboltban mindent megtalálsz.
 • ex libris. Ha bölcsész alkat, vagy egyszerűen könyvtárnyi könyve van, egy ex librissel szintet lép a bibliográf világban. Sok grafikust találhatsz, aki elkészítheti a személyre szabott pecsétet. Ha bizonytalan vagy, mutasd meg a terveket a megajándékozottnak a véglegesítés előtt.
 • festett bútorok, örök darabok a Csilla műhelytől
 • kortárs festmény, grafika, szobor a Godot Galériából

És a bárkinek, bármikor hasznára váló ajándék:

Vásárlási utalvány.
Kicsit személytelennek tűnik, de nehéz mellényúlni: könyv, élmény, Mezré workshop, kozmetikus, masszőr, vagy egy szimpatikus online áruház utalványa

Mibe csomagold?

A lehető legegyszerűb megoldást válaszd. Add át csomagolás nélkül, vagy: natúr papírba (erre írni, rajzolni is tudsz), újságpapírba, régi poszterekbe, vagy térképekbe csomagolva. Lehet maga a csomagolás is ajándék, ha az egy vászonszatyor, vagy valamilyen textil, például egy sál.


Mit tehetsz, ha olyan ajándékot kaptál, amivel nem tudsz mit kezdeni?

Ajándékozd olyannak a környezetedben, akinek hasznára válhat, vagy vidd el egy adományboltba. Ha kidobod, vagy évekig rakosgatod, az senkinek sem lesz jó.